Scurt CV


Ciprian VOLOC

eu-img_3714_edited

Scriitor român, cu preocupări de exegeză filosofică, critică literară şi de film, poezie, publicistică.

Născut în Dorohoi, judeţul Botoşani, în dimineaţa zilei de 1 iunie 1975. Este licenţiat al Facultăţii de  Filosofie a Universităţii „Al. I. Cuza” Iaşi, în 1998, cu  teza „Sensul epistemologic al scepticismului” (coordonator prof dr. Teodor Dima). În anul 1999 finalizează cursurile modulului de studii aprofundate al aceleiaşi facultăţi, specialitatea “Filosofie şi spiritualitate răsăriteană”, cu teza “Paradigme şi presupoziţii” (acelaşi coordonator).

În ianuarie 2011 obţine titlul de doctor în filosofie cu teza „Evoluţia spiritului critic în filosofia antică greacă”, coordonator prof.dr. Constantin Marin. 

În studenţie frecventează cenaclul ieşean Quasar, coordonat de George Ceauşu.

 Pe linie publicistică, debutează în anul 2002 cu  volumul „Exorcismul tăcerii. Convorbiri între doi  anonimi” (Ed. Axa, Botoşani), scris în colaborare cu Gică Manole, volum care a obţinut premiul revistei „Intertext” pentru dialog eseistic (Botoşani, 2002). Ulterior, volumul este continuat de „Exorcismul tăcerii. Morala: eşecul unui concept” (Ed. Axa, Botoşani, 2005) şi de „Exorcismul tăcerii. Responsabilitatea elitei: de la  conştiinţă la destin” (Ed. Geea, Botoşani, 2007),  volumele formând împreună o trilogie distinsă cu premiul „Teiul de argint”, pentru literatură, al Editurii Geea (Botoşani, iunie 2008). 

În anul 2009 debutează în registrul poetic, la Editura Princeps Edit din Iaşi, cu volumul de poeseme „Şoaptele gândului”, căruia îi urmează, în 2010, volumele de poeme „Rugăciunile noastre toate” (Editura Feed-Back, Iaşi) şi „Zilele tale cu mine, iubito” (Editura Princeps Edit, Iaşi).

Publică numeroase articole în revistele botoşănene „Hyperion”, „Intertext”  şi „Absolut Cultural” (critică de film, polemică, eseu, recenzie), în săptămânalul botoşănean „Viaţa” (polemică, reportaj), în cotidianul „Lumea ieșeanului” (2004), în revista ieseană de cultură şi experiment literar „Feed-Back” (poezie, experiment literar, recenzie) dar şi în revistele dorohoiene „Editor” (2006-2007) şi „Lykeion” (2007-2011), cărora le-a fost fondator şi redactor-şef. De asemeni, publică studii de specialitate în revista „Hermeneia”, a Facultăţii ieşene de Filosofie.  

Până în 2010 a realizat prefeţe şi postfeţe la şapte volume de poezie, semnate de autori contemporani.

În iunie 2008 obţine premiul pentru poezie al Festivalului Internaţional de Neoavangardă, ediţia a II -a, desfăşurat la Iaşi sub egida Fundaţiei Feed-Back.

 Din anul 2005 este membru-fondator al Cercului de la Dorohoi (alături de Gică Manole şi Paul Gorban), activ până în 2009 iar din anul 2006 este fondator şi conducător al Cenaclului Editor, ale cărui şedinţe se desfăşoară în cadrul Casei Municipale de Cultură Dorohoi (dar şi în alte locaţii – Botoşani, Ipoteşti –  fapt prilejuit de colaborarea cu Cenaclul botoşănean Constantin Dracsin, actualul Ion Pillat).  Ilustrează activitatea cenaclului Editor în volumele „Labirintul liric” (Tip. Adi Center, Iaşi, 2007), reprezentând transpunerea în literă a şedinţelor din vara anului 2007, și „Cenaclul Editor. Antologia anului 2011” (Editura Luceafarul, Botosani, 2011).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

6 răspunsuri to “Scurt CV”

RSS Feed for – o  lume  privită  din  lumea  mea – Comments RSS Feed

Am deosebita placere sa te intalnesc virtual, pentru ca alta modalitate de a ne gasi este extrem de dificila pentru mine …aglomeratia imi creeaza disconfort iar viteza incepe sa ma rapuna!!!
Sper sa gasesc tihna necesara abordarii intregului tau univers!
Te saluta cu drag un prieten de la Bacau!

Vali, mă bucur şi eu să te regăsesc. Nu e prima (re)întâlnire virtuală cu foşti camarazi… Are şi tehnica modernă virtuţile ei, se vede… Pe mine, unul, aglomeraţia mă face aproape ipohondru. Fug de ea cât şi cum pot. Şi, când mai am parte de vreun moment de răgaz, mai aşez câte un gând în paginile acestui blog. Ca o poartă spre aceia care mai sunt interesaţi de aceleaşi lucruri ca şi mine. Calde salutări de la Dorohoi…!

ne-am intalnit pe 13 ianuarie la Tarnauca, Herta, azi(din pacate) in Ucraina.Iti multumim mult pentru frumoasele pagini sub genericul „Si ei sunt romani…”.Cateva le-am printat si le-am dat la profesori din Tarnauca, pentru ca nu au internet.Am dat adresa site-ului si epigramistului Ianus, sper ca a reusit sa retraiasca clipele de neuitat din micuta, dar atat de primitoarea, cancelarie a Scolii Tarnauca (care ar trebui sa se numeasca „Vasile Bogrea”).Am dori sa discutam despre o posibila colaborare daca se poate te rugam sa ne dai un nr. de telefon sau adresa de mail.
In ultima decada a acestei luni vom organiza la Herta lansarea a doua carti avandu-i ca autori pe dnii Ianus(epigramistul) si Prelipceanu(istoric si poet)di Horodnic (Suceava)eveniment la care speram sa fiti alaturi de noi impreuna cu directorul Casei de Cultura Dorohoi(care stie deja) si dnul Gica Manole.Cu speranta ca ne vom vedea curand iti dorim sanatate si putere de munca!
Eugenia si Alexandru,de la Herta via Sighisoara

Mă bucură aprecierile dumneavoastră, şi, în acelaşi timp, îmi cer scuze pentru eventualele erori care s-au strecurat în articol. De exemplu, eu am crezut că şcoala din Târnauca se numeşte „Vasile Bogrea”, ţinând cont de statuia sa, aflată în incinta ei. În mod similar, îmi dau seama că anumite amănunte mi-au scăpat. E şi normal, e un loc în care am fost o singură dată. Oricum, sunt deschis oricăror colaborări. Calde salutări !

Nu prea va cunosc asa bine… Sunt boboc la Ghica 9C-deocamdata… Si am stat si vam analizat un pic… Intradevar faptul ca predati obiectul Logica explica totul despre cum ganditi… In acelasi timp si un profesor foarte bun… 😉

Bună ziua!

Recent, la o activitate comună – Zilele ”Miron Cristea” de la Toplița – l-am întâlnit pe dl. Aurelian Antal. Eu fiind și jurnalist, rămăsese să-i semnalez domnului Antal apariția articolului legat de dezvelirea statuii lui Grigore Vieru, în presa din țară și din diaspora română. Domnul Antal nu are însă adresă de e-mail și mi-a indicat să iau legătura cu dv. Puteți să faceți acest oficiu de a-l anunța că articolul a apărut? Dacă tastează pe google ”Zilele Miron Cristea, la a XIV-a ediție – impresii de final”, va afla unde a apărut.
Cu stimă,
Nicolae Balint


Where's The Comment Form?

Liked it here?
Why not try sites on the blogroll...

%d blogeri au apreciat asta: